Tanácsadások, tréningek

A Változó Világért Alapítvány 2 fő tanácsadó, trénerrel nyerte el a 2008.04. - 2009.12-ig, majd 2010.02. - 2011.04-ig tartó, TÁMOP 1.1.2 program „Munkaerő-piaci tanácsadás szolgáltatás” elnevezésű pályázatot.

Szakembereink Szombathelyen és Vas megye 5 kirendeltségén végezték tevékenységüket. Voltak közöttük kiemelt helyszínek, ahol havonta több alkalommal, rendszeresen tartottak igényt jelen szolgáltatásra. Ezen kirendeltségek: Szombathely, Körmend, Kőszeg, Vasvár. Tanácsadásokra Vas megye egyéb kirendeltségein –Kőszeg, Celldömölk, Sárvár- a kirendeltség vezetőkkel, illetve a TÁMOP 1.1.2 programban dolgozó kollégákkal történő egyeztetést követően került sor.

 

A nyújtott szolgáltatások két nagy részből tevődtek össze, melyek aztán speciális területekre oszlottak:

 1. Egyéni tanácsadás
  • munkatanácsadás
  • pályaválasztási tanácsadás
  • pályamódosítási tanácsadás
  • álláskeresési tanácsadás

 

Több éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a program részét képező első tanácsadási alkalomra érkező ügyfelek ismerik a szolgáltatás céljait. Nyitottak, érdeklődőek, és hasznosnak tartják azt. Azok, akikhez az álláskeresés spekulatív szemlélete közel áll, és annak technikáit várhatóan alkalmazzák, általában igénylik a többszöri segítségnyújtást, könnyebben motiválhatók további szolgáltatások igénybevételére is. A programban résztvevő ügyfelek nagy többségénél (különösen az 50 év feletti ügyfelek esetében) a negatív tapasztalatok hatására álláskeresési aktivitásuk csökkent, elkeseredettek. Emiatt nehéz meggyőzni őket arról, hogy a hatékony módszereket alkalmazzák, több alkalommal éljenek a segítségnyújtás lehetőségével.

 

 1. Csoportos tanácsadás
  • motivációs csoportos foglalkozás
  • álláskeresési technikák oktatása

Motivációs tréningek esetében általános tapasztalat, hogy a jelentkezőknél a tanulás/képzés iránti motiváció a meghatározóbb. Nehézséget okoz, hogy a résztvevők egy részének nincs konkrét képzési iránya, másik részük ezzel szemben rendelkezik a megfelelő irányultsággal, de további megerősítés szükséges számukra, s vannak olyanok is. Ennek megfelelően, a csoport összetételét figyelembe véve kell kiválasztani a feldolgozandó témákat, módszereket.

Ezeket összehangolva, ezekre alapozva tudjuk elérni azt, hogy a csoportfoglalkozást hasznosnak, eredményesnek ítéljék meg az ügyfelek.

 

Álláskeresési technikák tréning esetében a jelentkezők/résztvevők tudják, ismerik, mire irányul a szolgáltatás. Fő hangsúlyt a képességek, készségek fejlesztése kapja, melyek szükségesek ahhoz, hogy a spekulatív álláskeresési technikákat önálló álláskeresésük során alkalmazni tudják. Azok a résztvevők, akikkel a tréning ideje alatt sikerül elfogadtatni a spekulatív szemlélet, a későbbiekben használják a megismert módszereket. Azoknál, akiknél ezek elsajátítása nehézségbe ütközik, lehetőséget biztosítunk egyéni segítségnyújtásra tanácsadás keretein belül. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a tréning célkitűzései megfelelnek a résztvevők elvárásainak.

A program futamideje alatt szakembereink 1.664 főnek nyújtottak egyéni tanácsadást és 883 főt vontak be csoportos tréningbe. Ezek a számok azonban nem fedik teljességében a szakmai munkát, hiszen egyéni szükséglettől függően került megállapításra az egyéni visszahívások, illetve az ugyanazon személyek részére nyújtott, ráépülő tréningek száma.

Szolgáltatásunk sikerességének egyik feltétele volt a napi szintű kapcsolattartás a munkaügyi kirendeltségek dolgozóival, a kapcsolódó szolgáltatást végző szakemberekkel, illetve a program koordinációjáért felelős személlyel. Szakmai munkánk során szükség szerint továbbirányítottuk a nálunk megjelent ügyfeleket a munkaügyi szervezet egyéb szolgáltatásaiba, annak érdekében, hogy a munkaerő-piacra való visszajutásuk sikeres legyen.

Ilyen főbb szolgáltatási területek voltak a következők:

 • Foglalkozási Információs Tanácsadás
 • Rehabilitációs Információs Centrum
 • KSZK-pszichológus

 

 

 

 

SZOLGÁLTATÁSAINK